Spring til indhold
EU-Blomsten logo

Nyhed

18.01.2024

SMV’er i turismebranchen kan få tilskud til at opnå EU Ecolabel

En ny ordning fra EU gør det muligt at søge om finansiel støtte til rådgivning, uddannelse og investeringer i projekter, der skal medvirke til en mere grøn og bæredygtig omstilling af turismebranchen. Ordningen omfatter også mulighed for at få tilskud til at opnå certificering med EU Ecolabel for overnatningssteder.

Kvindelig vandrer på toppen af et bjerg med udsigt til næste bjergtop

I slutningen af december åbnede EU for ansøgninger til deres nye støtteordning ”Transitioning to a more sustainable and resilient ecosystem – empowering tourism SMEs”. Ordningen har til formål at hjælpe turismebranchen i EU med at blive mere modstandsdygtig og mere miljøvenlig.

Støtteordningen omfatter uddannelse, finansiel bistand samt rådgivningstjenester, der tilbydes gennem et partnerskab, hvor der bl.a. deltager vigtige interessenter i turistbranchen.

Hvem er målgruppen for støtteordningen?

Støtteordningen er målrettet SMV'er, herunder nyopstartede virksomheder og iværksættere. Konsortier, der omfatter vigtige interessenter i turistindustrien, erhvervsstøtteorganisationer, specialiserede konsulentfirmaer, fagfolk inden for turisme m.fl. kan også søge (læs kriterierne for støtteberettigelse her.)

Støtte til at opnå certificering med EU Ecolabel og EMAS-registrering

Blandt de forskellige redskaber, der kan hjælpe SMV'er i turistindustrien, bliver bl.a. EU’s miljømærke, også kaldet EU Ecolabel eller EU-Blomsten, fremhævet som en troværdig og bredt anerkendt ordning til at fremme modstandsdygtighed og bæredygtighed.

Derfor kan ansøgere også søge om tilskud til at opnå en certificering med EU Ecolabel.

Eksempler på aktiviteter, der kan søges om tilskud til:

  • Øge bevidstheden om og uddanne vigtige turismeinteressenter i EU-certificeringer som fx EU Ecolabel og EMAS-verifikation (EU’s miljøledelsesordning).
  • Tilbyde skræddersyede konsulenttjenester til SMV'er, herunder teknisk assistance, rådgivning eller peer-to-peer-læringsinitiativer, der specifikt er rettet mod at opnå en certificering med EU Ecolabel eller en EMAS-verifikation for hoteller og andre overnatningssteder.
  • Indsamle og fremvise succeshistorier fra virksomheder, der allerede har en certificering med EU Ecolabel (turistovernatningskatalog) eller en EMAS-verifikation med det formål at øge branchens og beslutningstagernes bevidsthed.

Samarbejdsprojekter kan også – på visse betingelser – få direkte økonomisk støtte til at dække omkostninger ved at opnå en certificering med EU Ecolabel og EMAS-verifikation samt implementeringsomkostninger i forbindelse med certificeringen.

Budget og finansiering

Projekterne forventes at ligge på mellem 1.700.000 euro og 2.125.000 euro med en maksimal tilgængelig finansiering på 8.500.000 euro. Projekterne skal vare mellem 30 og 36 måneder og finansieres gennem tilskud.

Deadline

Det er muligt at ansøge frem til den 21. februar klokken 17.00.

Mere information

Støtteordningen er en del af Europa-Kommissionens EU Transition Pathway, der har til formål at gøre EU's indre marked stærkere og øge SMV'ernes konkurrenceevne og bæredygtighed.