Spring til indhold
EU-Blomsten logo

Nyhed

05.02.2024

Grøn omstilling af offentlige indkøb kræver politisk vilje, samarbejde og handling

Politisk lederskab og samarbejde mellem det offentlige og private er nøglen til en grønnere omstilling af offentlige indkøb. Og de officielle miljømærker er vigtige redskaber til at skabe handling. Det var nogle af konklusionerne på konferencen ”Indkøb i Nordjylland: Indkøb, der kan og vil mere”.

Oplægsholdere på konferencen Indkøb i Nordjylland: Indkøb, der kan og vil mere

Over 110 deltagere, heriblandt politikere, indkøbere og leverandører på tværs af det private og offentlige, var i sidste måned samlet til konferencen ”Indkøb i Nordjylland: Indkøb, der kan og vil mere”. Her var der fokus på, hvordan Nordjylland gennem samarbejde og dialog kommer helt i front med mere bæredygtige indkøb – og samtidig kan være med til at trække hele landet i en grønnere retning.

Fælles fokus på at handle anderledes

”At vi er så mange samlet i dag, vidner om, at der for alvor er kommet mere fokus på grønnere og mere bæredygtige indkøb – og hvordan det spiller en væsentlig rolle i forhold til at sætte skub i den grønne omstilling. Der er et fælles fokus på at genoverveje vores tilgang til indkøb og tænke og handle anderledes, især når det kommer til at nedbringe forbruget og ændre vores indkøbsvaner.”

Sådan lød det i åbningstalen fra Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark. Behovet for at handle anderledes var der enighed om blandt alle oplægsholdere. Borgmester i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen, tilføjede:

”Vi skal kigge på, hvordan vi kan gøre en forskel og ændre vores allesammens adfærd. Vi skal stoppe med det, vi plejer, og i stedet kigge på, hvordan vi kan gøre noget på en ny og mere bæredygtig måde.”

Miljømærkerne er vigtige redskaber til at fremme mere miljøvenlige indkøb

Hvad skal kommunerne så konkret gøre for at ændre deres indkøb? Som Nordjyllands største kommune – og dermed regionens største kommunale indkøbsmuskel – har Aalborg Kommune store visioner om at gå forrest med de grønnere indkøb. Et af redskaberne til at indfri visionerne er flere miljømærkede indkøb:

”I Aalborg Kommune køber vi ind for 5,7 milliarder om året – det er et beløb, der virkelig kan rykke noget, hvis det bliver brugt korrekt – og hvis det bliver brugt til at understøtte den grønne udvikling. Som indkøber kan man vælge at købe lokalt, økologisk og miljømærket. Det er noget, vi som kommune gerne vil gå forrest med, ligesom vi også kan bruge markedsdialoger med producenterne til at skubbe markedet i en grønnere retning,” sagde Lasse Frimand Jensen.

Også borgmester i Frederikshavn Kommune og formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Birgit S. Hansen, fremhævede miljømærker som et værktøj, der gør det enklere at købe ind i kommunerne:

”Miljømærkerne er kommet for at blive. Borgerne kender dem, virksomhederne kender dem, og kommunerne kender dem. Det er et fælles sprog, som vi kan tage meget længere, fordi de er en hurtig måde til at se, om noget er miljø- og klimamæssigt i orden.”

Klimadata skaber ikke forandring – det gør handling

Konferencen kom også omkring LCA-beregninger og klimadata. Her var der bl.a. oplæg fra Jakob Aaen, co-founder af Målbar, som er et værktøj, der gør det muligt at måle og sammenligne produkters klimaaftryk.

Han satte fokus på behovet for at ensarte beregningsmetoder af klimaaftryk, samt på de indsigter, der opnås i forbindelse med beregningerne, som muliggør forandringer:

”At man regner ud, hvad klimabelastningen for et produkt er, gør ikke produktet mere eller mindre bæredygtigt. Men hvis man har en leverandør, der har regnet på tingene, så ved man som indkøber, at de som minimum har gennemgået deres forsyningskæde, og at de derfor ved, hvad deres produkt består af, og hvad de kan gøre for at forbedre det. Det er derfor ikke nødvendigvis selve tallet, der er det afgørende, men handlingerne for at få tallet – og at man bruger det til at skabe en forandring og gøre tingene anderledes fremadrettet.”

Han fremhævede i den forbindelse også behovet for, at kunder og indkøbere tør stille krav til leverandører. Det er nemlig med til at øge konkurrencen og motivere leverandører til at gøre tingene bedre.

Konferencen var arrangeret af Miljømærkning Danmark og Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark på initiativ af Tobias Bøgeskov Eriksen, byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune, som glædede sig over den store interesse i konferencen. Han ser samtidig frem til at tage de næste skridt mod mere bæredygtige indkøb i Nordjylland:

"Nu skal vi til at se på, hvordan vi kan tænke fælles omkring nogle løsninger, som giver værdi for alle. Og så skal vi stille krav sammen som kommuner – ikke som kommune. Det, tror jeg, er noget af det, der på sigt kan skabe en reel og stor forskel, men det er vigtigt, at man gør det sammen med det offentlige og det private.”

Læs mere om, hvordan I udarbejder en grøn indkøbspolitik.

Se interview med Birgit Stenbak Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, om grønnere indkøb i kommunerne – hvordan det står til, og hvordan sætter vi skub i udviklingen.

Se interview med Tobias Bøgeskov Eriksen, der fortæller om ambitionerne for konkurrencen, og hvad det næste skridt er.

Læs også: