Spring til indhold
EU-Blomsten logo

Nyhed

07.12.2021

Indkøbernetværk opnår gode resultater i 2021

Netværk for Miljømærket indkøb har i løbet af året haft fokus på svanemærkede kantiner. Det har medført gode resultater, hvor bl.a. Meyers har fået certificeret de tre kantiner, de driver hos Rambøll, som er med i netværket.

Møde i Netværk for miljømærket indkøb

Netværk for Miljømærket indkøb er et netværk af store, private virksomheder, der har fokus på ansvarlige og bæredygtige indkøb. Medlemmerne tæller bl.a. Nykredit, Rambøll, IF Forsikring og Dansk Retursystem, der hvert år bruger deres indkøbskraft til at drive markedet i en grønnere retning ved aktivt at efterspørge produkter og serviceydelser, der er certificeret med Svanemærket eller EU Ecolabel.

I 2021 var en af fokusområderne svanemærkede kantiner, og det har medført gode resultater:

”Vi kan se tilbage på et år, hvor vi er lykkedes godt med vores fokus på svanemærkede kantiner. Vi har haft temamøde om kantinedrift med stor opbakning fra medlemmerne. Indsatsen medførte tidligere på året, at kantineleverandøren Meyers fik certificeret de tre kantiner, de driver hos Rambøll, hvilket var en flot milepæl,” fortæller Ingrid Elmedal, seniorkonsulent for marked og indkøb hos Miljømærkning Danmark.

Foruden svanemærkede kantiner har der også været afholdt temamøde om plast, hvor Henrik Beha fra Plastik Change og Gert Wemblad Stena fra Recycling fik sat ord på plastdebatten og mulighederne for genanvendelse af plast. Derudover har der været seminar om elektronik med besøg fra bl.a. Jabra, Brother Nordic og Contour Design Danmark A/S. Seminaret havde til formål at sende et klart signal til leverandørerne om, at netværket ønsker at gå i en mere bæredygtig retning.

Skilt fra Meyers kantine, som har opnået certificering med Svanemærket
Kantineleverandøren Meyers fik i maj måned certificeret de tre kantiner, de driver hos Rambøll.

Stor andel af vaskerileverancen er svanemærket

Medlemmerne af Netværk for Miljømærkede indkøb har forpligtet sig til at øge andelen af miljømærkede indkøb år for år – og går dermed i front, når det handler om at sætte handling bag ordene om at prioritere ansvarlige og miljømæssigt bæredygtige indkøb.

Virksomhederne indrapporterer en gang om året deres miljømærkede indkøb på 10 områder. På det område, der hedder tekstilservice – altså leje og vask af tekstiler – var hele 94 % af netværkets indkøb i 2020 miljømærket.

”I alt har medlemmerne rapporteret miljømærkede indkøb for over 116 mio. kr. i 2020. For vaskerierne er medlemmerne tæt på at indkøbe 100 % svanemærket, og vi kan se, at der er stort potentiale for miljømærket indkøb på bl.a. tekstiler, tryksager og hoteller. Medlemmerne skaber hvert år betydelige resultater med deres målrettede indsats, som gennem årene har øget udbuddet af miljømærket rengøringsservice, kontormøbler og nu også kantineservice. Jeg ser frem til at følge udviklingen og til at se, hvad vi i netværket sætter fokus på i 2022,” slutter Ingrid Elmedal.

Kort om Netværk for Miljømærket indkøb

Netværk for Miljømærket indkøb er et netværk af private virksomheder, der ønsker fokus på ansvarlige og bæredygtige indkøb, og som sætter handling bag ordene. Netværkets arbejde bidrager direkte til opfyldelse af FN’s verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Netværkets medlemmer består af: IF Forsikring, Rambøll, Nykredit, Dansk Retursystem, Lyreco, ALLIANCE+, Matas, Arbejdernes Landsbank, Anders Andersens Rengøring, Tivoli, Coop, ISS Ørsted og IDA.

Læs også